Запорізька кав’ярня Coffeelab була зруйнована російським обстрілом 6 жовтня 2022 року. Тоді ворожа ракета вдарила біля будинку на вулиці Миру, в якому знаходиться заклад. Уламками та вибуховою хвилеєю у кав’ярні знищило вікна та двері, меблі та техніку.  У березні 2024 ще триває відновлення будинку, але заклад працює та приймає гостей. Його відбудували зокрема і з залученням донатів небайдужих містян – це унікальний кейс для Запоріжжя. Але в інтер’єрі Coffeelab і досі можна побачити «шрами» від того удару. Посічені стіні навмисно вирішили не перекривати, а залишити «оголеними» з усіма пошкодженнями та тріщинками. «Відбудова. Запоріжжя» зустрілася зі співвласником закладу Євгенієм Симоненком та дізналася, як його бізнес оговтувався після руйнування, чому отримав хейта за прохання про допомогу та як у Coffeelab йдуть справи зараз.

Як відбудовували Coffeelab та чому хейтили заклад

Євгеній розповідає, що цю кав’ярню він створив в 2014 році разом з партнером по бізнесу. На той час вони вони анічогісінько не знали про те, як працює ресторанний бізнес, як треба його розвивати та просувати. Через це проєкт працював у збиток. Тож через декілька років роботи залишилось лише два варіанти: або зачинитись, або кардинально змінити підхід до роботи. Євгеній ризикнув та викупив долю свого партнера і надалі розвивав кав’ярню разом з дружиною.

Як запорізька кав’ярня Coffeelab відновлювалася після руйнування і до чого тут донати
Євгеній Симоненко, співвласник кав’ярні Coffeelab. Фото: надане спікером

Насправді не всі розуміють наскільки це важка робота. Багато людей саме завдяки нашій кав’ярні відкрили для себе нові смаки. І зробили це з такими вдячними відгуками, що ми навіть не очікували. Хтось казав, навіть, що повністю змінили своє ставлення до певного продукту. І для нас це велика праця і велика радість одночасно, – розповідає Євгеній.

Після початку повномасштабного вторгнення заклад припинив роботу, але в кінці березня 2022 року відкрився знову. Спочатку без кухні та з мінімальною кількістю персоналу, а потім вже на повну силу. Проте 6 жовтня 2022 року стався обстріл, який змусив заклад закритися, тепер уже для відбудови. 

Пам’ятаю, що о 6-й ранку мені зателефонували і сказали, що наша кав’ярня в жахливому стані. Коли потрапив до приміщення, то побачив, зруйновані холодильники, розбиту вітрину, посічені стіни. Все було в склі, вся їжа стала непридатною, – згадує день ракетного удару Євгеній.

За його словами, тоді було не зрозуміло, що відбувається, чи постраждали люди в будинку та які загалом наслідки від «прильоту». Та попри це власники Coffeelab вирішили почати збір грошей на відновлення закладу – попросили про допомогу у соцмережах. Євгеній говорить, що це рішення прийняли імпульсивно і нарвалися на хейт.

Допомагати донатом закладу вирішили здебільшого друзі та знайомі, а також постійні гості та просто небайдужі люди. Але разом з цим в коментарях з’явилося і чимало негативу, підприємців звинувачували в тому, що вони жадібні і думають лише про себе в той час, коли допомога необхідна «звичайним людям».

Ми потрапили в ситуацію, що ми попросили донат на відновлення закладу, але мали одночасно й запросити збір на житловий будинок. Але оскільки ми не знали про постраждалих людей, ми цього не зробили. А людям уже не важливо, знали чи ні, головне, що ми «думаємо лише про себе». Ми закрили донат достроково. Зібрали близько 2 тисяч доларів. Але аби я знав, що ми стільки відгрібемо за ці гроші, то я ніколи не робив би зборів на кав’ярню, – розповідає Євгеній.

Проте у Coffeelab пояснюють, що вдячні за підтримку людей, які відгукнулись на їх прохання. Донати допомогли швидше розпочати відновлення закладу – замовити вікна і поставити двері. Сам ремонт, який робили командою Coffeelab Roasters, обійшовся приблизно в 300 тисяч гривень. У цю суму входили не тільки відновлення приміщення, а й роботи на фасаді будівлі та на літньому майданчику.

Проте у закладі зауважують, що не знають чи зможуть відновити роботу літнього майданчика найближчим часом, бо і досі триває реконструкція будинку.

Євгеній розповідає, що завершити ремонт вдалося за місяць і кав’ярня поступово відчинила свої двері для відвідувачів. Проте повноцінного відновлення роботи закладу чекали й співробітники: баристи, кухарі, офіціанти. Ніхто з них нікуди не поїхав та не перейшов на інше місце, зараз у кав’ярні працює 11 людей.

Чому заклад важливий для співробітників та відвідувачів 

Про наслідки обстрілу ми дізналися з робочого чату.  Приїхали на місце і почали прибирати майже всією командою. Ступали дуже обережно, бо повсюди було скло. І коли, я побачив в якому стані місце, де я працюю, то не міг довго вимовити нічого пристойного. Хотілося лише лаятися на тих, хто це зробив. Було максимально моторошно, але я зловив себе на думці, що треба все відбудувати. Пам’ятаю, що намагався якось врятувати атмосферу, підтримати колег жартами, – згадує бариста закладу Микола Клименко.

Як запорізька кав’ярня Coffeelab відновлювалася після руйнування і до чого тут донати
Бариста кав’ярні Coffeelab Микола Клименко. Фото: «Відбудова. Запоріжжя»

За його словами, після «прильоту» у закладі переробили все повністю. Тепер у Coffeelab інші столи, нові меблі, інший дизайн. Проте від обстрілу не постраждало обладнання, воно працює і зараз. 

Я пам’ятаю, що в перші дні після того, як ми відновили роботу, люди до нас заходили і прямо плакали.  З однієї сторони ми були раді, що повернулися на роботу і маємо можливість працювати для людей, а з іншого боку дуже гнітюче було відчуття від того, скільки горя пережили наші люди, – говорить Микола.

І хоч відновлення будинку, де знаходиться кав’ярня, ще триває, а у приміщенні чути звуки будівельних робіт, у Coffeelab людно. Відвідувачі розповідають, що раді відновленню роботи цієї кав’ярні, яка є дуже затишним місцем для зустрічей та роботи.

Як запорізька кав’ярня Coffeelab відновлювалася після руйнування і до чого тут донати
Відвідувачки кав’ярні. Фото: «Відбудова. Запоріжжя»

Я живу поруч з цією кав’ярнею і доволі часто сюди заходжу на каву з подругами. В той момент, коли стався ракетний обстріл восени, мене не було в місті, а про те, що цей будинок і заклад постраждав, я дізналася саме через соцмережі. Я думаю, що це було дуже правильне рішення відновити цей заклад, бо ми його любимо і з ним пов’язано багато спогадів, – каже відвідувачка Ольга Радчук.

Ще один гість Максим Коваленко розповідає, що час від часу навідується в Coffeelab, щоб змінити атмосферу і попрацювати в іншому місці.

Мені подобається кухня, мінімалістичний дизайн і досить зручно тут працювати. Я особисто не донатив на відновлення Coffeelab, але лише через те, що не знав про існування цього збору. Я вважаю, що це абсолютно нормально попросити про допомогу, – каже Максим.

Що думають запорізькі підприємці про історію з Coffeelab та донати

Як розповіли «Відбудові. Запоріжжя» у міськраді та поліції, з 22 лютого 2022 року по 1 березня 2024 року загалом у Запоріжжі через ворожі обстріли пошкоджений 701 багатоповерхівки та 681 приватний будинок. Водночас на кінець 2023 року у місті налічувалось 116 постраждалих бізнесів. Серед них магазини, автомийки, готелі, заклади харчування, аптеки, майстерні, підприємства та офісні приміщення.

Проте Coffeelab – це перший публічний кейс, коли бізнес попросив фінансову підтримку у людей. Переважно ж представники малого та середнього бізнесу, або ж воліють не виносити прохання про допомогу на широкий загал, або ж вирішують проблеми виключно своїми силами.

Співвласник і директор пекарні «Урожай», засновник «Майстерні пончиків», мережі їдальнь «КУХНЯ» та кав’ярні «20/56» Олексій Пучков зауважує, що бізнес не звертається по допомогу клієнтів з двох причин.

Як запорізька кав’ярня Coffeelab відновлювалася після руйнування і до чого тут донати
Запорізький підприємець та ресторатор Олексій Пучков. Фото: надане спікером

У нас бізнес звик сам вирішувати свої проблеми. Нас так «виховала» держава, бо вона залишала нас наодинці з проблемами та ще й підкидувала нових викликів у вигляді законодавчих змін, «тиску» та інших моментів. Ми зараз намагаємось цю ситуацію зламати, щоб бізнес якось почав між собою обмінюватися думками, спілкуватися, ділитися досвідом. Для цього є декілька спільнот, які допомагають розвиватися не наодинці. Звичайно, що є конкуренція, але все змінюється – ми розвиваємо територію, свої підприємства, місто і тим самим стаємо кращими разом, – говорить підприємець.

Та додає, що ще одна складова питання полягає в тому, що люди ставляться до бізнесу, не як до того, хто надає послуги та забезпечує необхідним, а як до того, хто «хоче забрати гроші».

Я багато чув, що всі підприємці думають лише про те, як стягнути гроші й всі вони кляті капіталісти. Хоча подивіться, люди зробили класний благоустрій, гарний супермаркет, де можно все обрати, де вам зручно, тепло і комфортно. Тому, коли бізнес каже: «дивіться, яка у мене халепа – там у мене «прилетіло», то багато хто не хоче підтримувати підприємця. Мовляв, допомагати тим, хто «забирав у них гроші» будуть в останню чергу. Я вірю, що ця думка в суспільстві потрохи буде змінюватись і люди почнуть сприймати тих, хто може руками, головою щось робити і покращувати наше життя навколо», – резюмує Пучков.

Підприємець Олег Касьян, що заснував у Запоріжжі капсульний готель з однойменною назвою «Капсула» також вважає, що основна проблема полягає в тому, що в суспільстві існує досить хибна думка про роль малого і середнього бізнесу, який не потребує підтримки і має існувати сам по собі.

Як запорізька кав’ярня Coffeelab відновлювалася після руйнування і до чого тут донати
Запорізький підприємець Олег Касьян. Фото: надане спікером

У мене є відео на моєму Тік-Ток каналі про капсульний готель і там половина коментаторів каже, щоб я скоріше вже зачинився. Через це, зокрема, у малого бізнесу немає бажання, чи їм соромно просити про допомогу. У нас соціум ставиться до підприємців як до якогось ворожого клану. Важко сказати, що саме цьому послужило, – ділиться підприємець.

Проте Олег зауважує, що у кожного бізнесу є своя цільова аудиторія, хай і маленька. І швидше за все, саме ці люди і будуть готові підтримувати бізнес, який вони знають та цінують за сервіс, як це і показав кейс з Coffelab.

Ті, хто ніколи не ходив у це місце, так і говоритиме «навіщо цим комерсантам щось давати». Насправді вся ця історія демонструє зріз нашого суспільства в масштабах усієї України. Важко сказати, що може змінити цю ситуацію, можливо популяризація підприємництва в суспільстві з часом. Тому що великі підприємства, заводи, корпорації з великою кількістю найманих співробітників – це одна система, а ось малий бізнес знаходиться на іншому ступені цієї екосистеми і тут завжди є дисбаланс», – підсумовує Олег Касьян.

А запорізький ресторатор Дмитро Добродій зазначає, що кожний представник місцевого бізнесу на свій розсуд має вирішувати, як йому діяти у випадку надзвичайної ситуації.

Як запорізька кав’ярня Coffeelab відновлювалася після руйнування і до чого тут донати
Запорізький підприємець Дмитро Добродій. Фото: надане спікером

Немає правильного чи неправильного варіанту. Але нормальний крок попросити про допомогу у відновленні власного бізнесу серед своєї аудиторії, своїх клієнтів, гостей, відвідувачів, – говорить Дмитро.

А у самій Coffeelab розповідають, що змогли не просто відновити роботу після обстрілу – у 2023 році у кав’ярні на 5% збільшилася кількість клієнтів у порівнянні з попереднім роком. Ресторан щомісяця намагаються оновлювати меню та проводить івенти на запити гостей: лекції, зустрічі з істориками та психологами, розмовні клуби та багато іншого.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win

Завантажити ще...