Домашня кухня і трохи екзотики: у Запоріжжі відкрилося сімейне кафе Zap.Ravlik
1 червня неподалік «Славутич Арени» в Дніпровському районі Запоріжжя відкрили кафе Zap.Ravlik. «Відбудова. Життя» завітала до нового закладу та дізналася, як його створювали та що пропонують відвідувачам.
Цікавитесь запорізьким бізнесом? Розповідаємо про нього в інстаграмі - підписуйтесь!


Як склад перетворився на кафе
Кафе працює за адресою вул. Одеська, 5. Раніше в цьому приміщенні розміщувалося виробництво Zap.Ravlik.
Вже рік орендуємо це приміщення. Тут було виробництво наших равликів і склад. Потім подивилися: гарне місце, можна щось придумати. Ремонт і підготовка тривали довго – треба було розробити концепцію, знайти майстрів, а це дуже затратно по часу,


На відкриття завітало чимало запоріжців – кухня не справлялася з потоком замовлень.
Працюємо в тихому райончику, тож не очікували напливу. Думали, прийдуть знайомі й тихенько посидимо. Але гостей було багато, купа замовлень, працювали «в режимі конвеєра»,
Щоправда, відкриття «равликового» кафе пройшло без равликів. Бо саме перед запуском закладу закінчились запаси готової продукції.
Торік ми виростили близько 500 кг равликів, хоча планували до тонни. Через спеку та гризунів втратили частину врожаю. Наших равликів на рік не вистачило. Перед відкриттям з’ясувалося, що навіть у колег-фермерів нічого не лишилося. Тому відкривалися без основного продукту. Але зараз вже знайшли постачальника, а у вересні очікуємо свій новий врожай,
Оформлення закладу Zap.Ravlik виконано в помаранчевих (основний колір бренду) і коричневих кольорах. Деякі елементи інтер’єру залишилися від попереднього закладу, що працював у цьому приміщенні.
Тут вже колись було кафе, наприклад, стійка лишилася. Підбирали нові кольори до дерев’яних дверей, щоб усе гармоніювало. Подушки для диванів шила теща. Старалися зробити красиво, затишно й по-свіжому, не витрачаючи зайвих коштів,




Равлики, домашні рецепти та поживні страви: що в меню
Меню кафе умовно поділене на дві частини – поживні повсякденні страви та ексклюзивні равликові позиції.
Розуміємо, що на одних равликах далеко не підем. Тому додали багато смачних і швидких страв. До нас приходять на обід, а ще поряд стадіон, тож багато дітей забігають на картоплю фрі. А для поціновувачів, звісно, є різноманітні страви з равликів,


У меню також є сімейні рецепти. Наприклад, окрошка по-часовоярськи – це рецепт із рідного міста Вікторії.
Я з дитинства люблю окрошку, але в нас бабуся готувала її на кефірі. Потім спробував «часовоярський» варіант – на газованій воді. Дуже сподобалося, тому додали цю страву в меню. Загалом обирали позиції за принципом, що нам подобається,
Ціни в кафе – демократичні: наприклад, 30-сантиметрова піца коштує лише 120 грн. Бургери – до 200 грн. А салат з равликами – 150 грн.
«Розкачали» Запоріжжя на равликів
Власники Zap.Ravlik вважають, що за кілька років їм вдалося змінити сприйняття равликів серед запоріжців.
Коли починали в 2020 році, то ніхто не розумів, що це таке, навіщо ми їх продаємо. А зараз бачимо результат: є постійні клієнти, а нові вже свідомо замовляють равликів. Це дуже тішить,


У найближчих планах – підключення нової локації до доставки Bolt Food. З Glovo поки не поспішають.
Зараз укладаємо договір із Bolt, у них хороші умови. А Glovo поки що на паузі: просять 1600 грн за підключення та беруть великий відсоток, через що доставка стає нерентабельною,
У кафе Zap.Ravlik планують ще трохи попрацювати над інтер’єром, додати більше затишних елементів. Відкриття нових закладів власники поки не планують, але таку можливість не виключають.
Зараз багато побутових викликів, особливо проблема з кадрами. Немає кому працювати. Тому поки що хочеться налагодити систему тут, щоб усе працювало злагоджено. А далі – щось обов’язково придумаємо,
Раніше «Відбудова. Життя» розповідала, що у Запоріжжі відновила роботу кав’ярня, зруйнована російською ракетою у грудні 2024 року.