Володимир Сірко – переселенець з Енергодара, раніше займався будівництвом та викладав в університеті. Але війна змусила його змінити не лише місце проживання, а й сферу діяльності. Так, вже більше року у Запоріжжі успішно працює його «Їдальня українського смаку». А у жовтні 2024 року свої двері відкрив вже другий такий заклад. Чому підприємець вирішив масштабувати у Запоріжжі бізнес, який називає соціальним, дізнавалась «Відбудова. Запоріжжя».

Тільки корисні та достовірні новини! Підписуйтесь на telegram-канал «Відбудова. Запоріжжя»

Як відкрили другу їдальню та працевлаштували ВПО

До нас зверталися колишні працівники нашого дитячого табору «Лазурна райдуга», який раніше працював у Кирилівці. Частину з них ми працевлаштували у першому закладі. Але місць для всіх не вистачило. Так вийшло, що друзі запропонували нам приміщення біля Критого ринку на вигідних умовах, тому ми відкрили другий заклад,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
Вхід до «Їдальні українського смаку» на Сталеварів, 1. Фото: Відбудова. Запоріжжя

Раніше у приміщенні був магазин, тому його перепланували, встановили витяжки на кухні, аби запахи не заважали мешканцям будинку, в якому розташована їдальня. Ремонт підприємець робив власним коштом, а от техніку придбав завдяки грантам.

Писати гранти мені допомагає дружина, вона дуже досвідчена у цій темі. Брали участь як у державних програмах від Центру зайнятості, так і від інших організацій. На грантові кошти ми і закупили обладнання. Щось купували самі, деяку техніку нам навіть дарували,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
«Їдальня українського смаку всередині. Фото: Відбудова. Запоріжжя

95% людей, які працюють у їдальнях, вимушені переселенці. Тому частину витрат на бізнес – заробітних плат працівникам та податків – підприємець компенсує завдяки відповідній програмі Центру зайнятості. Власне, такі програми підтримки та прибуток з іншого бізнесу родини Сірків і допомагає підтримувати роботу закладів.

Це дає нам втриматися на плаву. Наші заклади в першу чергу соціальні. Люди тут працюють для того, щоб заробити собі кошти. Решта суми йде на погашення орендної плати, сплату за комунальні послуги,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
Працівниця «Їдальні українського смаку»
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
«Їдальня» працює за форматом шведської лінії. Фото: Відбудова. Запоріжжя

«Поїсти зі знижкою у закладах можуть працівники ДСНС, поліції та військові»

У «Їдальнях українського смаку», як зрозуміло з назви, готують традиційні для нас страви: борщ із пампушками та салом, різноманітні супи, гарніри, салати, м’ясо, вареники, млинці та сирники. Віднедавна почали займатися і випічкою.

Нещодавно ми почали випікати власний хліб, хлібобулочні вироби та тістечка. Частину обладнання ми перевезли на цю точку на Сталеварів, бо тут є де його встановити. Будемо випікати хліб і доставляти його у їдальню, що на проспекті,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
Асортимент «Їдальні українського смаку». Фото: Відбудова. Запоріжжя

Поїсти зі знижкою у закладах можуть працівники ДСНС, поліції та військові. Раніше практикували також безкоштовні обіди для вимушених переселенців, але нині цю послугу не надають.

Раніше нас у цьому підтримували військові адміністрації. Також нам допомагали у цьому благодійні фонди та інші організації. Але зараз до нас не звертаються з цього приводу, а власними силами поки що ми їх не можемо організувати,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
Асортимент «Їдальні українського смаку». Фото: Відбудова. Запоріжжя

Серед інших послуг – доставка вже готових страв

Нині Володимир Сірко розвиває формат кейтерингу – доставка готових страв до місця, де проводиться той чи інший захід. Такими послугами вже користуються кілька запорізьких шкіл та дитячих садочків.

Їжу готують досвідчені кухарі, які раніше працювали у дитячому таборі «Лазурна райдуга». Вони добре знають, що таке якісне дитяче харчування. Страви готують за меню Євгена Клопотенка. І готують смачно, діти з задоволенням їдять. У нас є машина для доставки. Є необхідне обладнання: ми закупили його завдяки гранту на суму десь 350 тисяч гривень,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
Страви, які готують в їдальні. Фото: Відбудова. Запоріжжя

За словами Володимира, кухарі, які працюють у його закладах, можуть готувати більше 500 порцій їжі для такого формату доставки. 

Ми зараз лише розвиваємо цей напрям. У нас є можливості розширювати цю послугу. Це допомогло б нам заробляти кошти на зарплати працівникам, розвиток справи та створення нових робочих місць, бо щоб все це готувати потрібні люди,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».

«Бути підприємцем у Запоріжжі під час війни – це складно»

Аби мати змогу безперебійно працювати під час можливих блекаутів, підприємець закупив необхідне обладнання.

Ми вже маємо досвід роботи під час відключень світла у нашій першій їдальні. Тому ми підготувалися до цього і тут. У нас є генератори та газові балони,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».
«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
Вхід до «Їдальні українського смаку» на Сталеварів, 1. Фото: Відбудова. Запоріжжя

Бути підприємцем у Запоріжжі під час повномасштабної війни – це складно, зізнається Володимир. Але, каже, іншого виходу немає.

Сьогодні життя змушує виживати. Потрібно пристосовуватися до навколишнього середовища, знаходити свою маленьку нішу. Бо є родина, маленькі діти, яких треба ставити на ноги. Тому ми з дружиною робимо для цього все. Та нам дуже хочеться додому, до Енергодару,

Володимир Сірко, підприємець, власник «Їдальні українського смаку».

«Їдальні українського смаку» працюють у Запоріжжі з 9:00 до 18:00 за адресами проспект Соборний, 175 та вулиця Сталеварів, 1. 

Завантажити ще...