«Їдальня українського смаку»: як переселенець з Енергодара розширив бізнес у Запоріжжі
Володимир Сірко – переселенець з Енергодара, раніше займався будівництвом та викладав в університеті. Але війна змусила його змінити не лише місце проживання, а й сферу діяльності. Так, вже більше року у Запоріжжі успішно працює його «Їдальня українського смаку». А у жовтні 2024 року свої двері відкрив вже другий такий заклад. Чому підприємець вирішив масштабувати у Запоріжжі бізнес, який називає соціальним, дізнавалась «Відбудова. Запоріжжя».
Тільки корисні та достовірні новини! Підписуйтесь на telegram-канал «Відбудова. Запоріжжя»
Як відкрили другу їдальню та працевлаштували ВПО
До нас зверталися колишні працівники нашого дитячого табору «Лазурна райдуга», який раніше працював у Кирилівці. Частину з них ми працевлаштували у першому закладі. Але місць для всіх не вистачило. Так вийшло, що друзі запропонували нам приміщення біля Критого ринку на вигідних умовах, тому ми відкрили другий заклад,
Раніше у приміщенні був магазин, тому його перепланували, встановили витяжки на кухні, аби запахи не заважали мешканцям будинку, в якому розташована їдальня. Ремонт підприємець робив власним коштом, а от техніку придбав завдяки грантам.
Писати гранти мені допомагає дружина, вона дуже досвідчена у цій темі. Брали участь як у державних програмах від Центру зайнятості, так і від інших організацій. На грантові кошти ми і закупили обладнання. Щось купували самі, деяку техніку нам навіть дарували,
95% людей, які працюють у їдальнях, вимушені переселенці. Тому частину витрат на бізнес – заробітних плат працівникам та податків – підприємець компенсує завдяки відповідній програмі Центру зайнятості. Власне, такі програми підтримки та прибуток з іншого бізнесу родини Сірків і допомагає підтримувати роботу закладів.
Це дає нам втриматися на плаву. Наші заклади в першу чергу соціальні. Люди тут працюють для того, щоб заробити собі кошти. Решта суми йде на погашення орендної плати, сплату за комунальні послуги,
«Поїсти зі знижкою у закладах можуть працівники ДСНС, поліції та військові»
У «Їдальнях українського смаку», як зрозуміло з назви, готують традиційні для нас страви: борщ із пампушками та салом, різноманітні супи, гарніри, салати, м’ясо, вареники, млинці та сирники. Віднедавна почали займатися і випічкою.
Нещодавно ми почали випікати власний хліб, хлібобулочні вироби та тістечка. Частину обладнання ми перевезли на цю точку на Сталеварів, бо тут є де його встановити. Будемо випікати хліб і доставляти його у їдальню, що на проспекті,
Поїсти зі знижкою у закладах можуть працівники ДСНС, поліції та військові. Раніше практикували також безкоштовні обіди для вимушених переселенців, але нині цю послугу не надають.
Раніше нас у цьому підтримували військові адміністрації. Також нам допомагали у цьому благодійні фонди та інші організації. Але зараз до нас не звертаються з цього приводу, а власними силами поки що ми їх не можемо організувати,
Серед інших послуг – доставка вже готових страв
Нині Володимир Сірко розвиває формат кейтерингу – доставка готових страв до місця, де проводиться той чи інший захід. Такими послугами вже користуються кілька запорізьких шкіл та дитячих садочків.
Їжу готують досвідчені кухарі, які раніше працювали у дитячому таборі «Лазурна райдуга». Вони добре знають, що таке якісне дитяче харчування. Страви готують за меню Євгена Клопотенка. І готують смачно, діти з задоволенням їдять. У нас є машина для доставки. Є необхідне обладнання: ми закупили його завдяки гранту на суму десь 350 тисяч гривень,
За словами Володимира, кухарі, які працюють у його закладах, можуть готувати більше 500 порцій їжі для такого формату доставки.
Ми зараз лише розвиваємо цей напрям. У нас є можливості розширювати цю послугу. Це допомогло б нам заробляти кошти на зарплати працівникам, розвиток справи та створення нових робочих місць, бо щоб все це готувати потрібні люди,
«Бути підприємцем у Запоріжжі під час війни – це складно»
Аби мати змогу безперебійно працювати під час можливих блекаутів, підприємець закупив необхідне обладнання.
Ми вже маємо досвід роботи під час відключень світла у нашій першій їдальні. Тому ми підготувалися до цього і тут. У нас є генератори та газові балони,
Бути підприємцем у Запоріжжі під час повномасштабної війни – це складно, зізнається Володимир. Але, каже, іншого виходу немає.
Сьогодні життя змушує виживати. Потрібно пристосовуватися до навколишнього середовища, знаходити свою маленьку нішу. Бо є родина, маленькі діти, яких треба ставити на ноги. Тому ми з дружиною робимо для цього все. Та нам дуже хочеться додому, до Енергодару,
«Їдальні українського смаку» працюють у Запоріжжі з 9:00 до 18:00 за адресами проспект Соборний, 175 та вулиця Сталеварів, 1.