Фаршировані равлики – страва, про яку багато запоріжців або не знають, або лише чули, але не куштували. Подружжя Олексія та Вікторії Сорокіних прагне це змінити, розвиваючи равликовий бізнес у місті. Більше пʼяти років тому родина заснувала равликову ферму Zap.Ravlik, а за день до початку великої війни відкрила торгову точку в Запоріжжі. Як підприємці вирощують равликів, чи справді це «бізнес для лінивих» і наскільки він прибутковий – у матеріалі «Відбудови. Запоріжжя».

Цікавитесь запорізьким бізнесом? Розповідаємо про нього в інстаграмі - підписуйтесь!

Бізнес на равликах: чи складно його вести і з чого все почалось

Равликова ферма Олексія та Вікторії Сорокіних працює у Запоріжжі більше 5 років. Все почалось після того, як Олексій повернувся із зони АТО, і почав шукати справу, якою хотів би займатись. На роздуми пішло кілька років, паралельно чоловік працював у галузі автоматизації.

У 2018 році я потрапив на виставку з автоматизації у Києві. Там я дізнався про равликовий бізнес. Потім почав читати про це в інтернеті, поїхав на равликову ферму у Білій Церкві, щоб дізнатися про справу детальніше. Пізніше пройшов там навчання і купив перше маточне стадо. У 2019 році я привіз равликів у Запоріжжя,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Олексій та Вікторія Сорокіни, власники равликової ферми у Запорізькій області

Зазвичай вирощують, готують та продають равликів різні компанії. Тим часом запорізькі підприємці вирішили самостійно охопити увесь цикл виробництва.

У той час поширеною була думка, що розведення равликів – це «бізнес для лінивих». Втім, будь-яку справу можна назвати ледачою допоки не спробуєш нею зайнятися, запевняє співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.

Раніше галузь була заточена на вирощування живого равлика для експорту за кордон. Дуже багато з’явилось ферм на оцій хвилі про «бізнес для лінивих» та «швидка окупність». Раніше тільки у Запорізькій області було десь 10 равликових ферм. Про них ніхто не знав, бо вони тихенько вирощували равликів, комусь продавали і все. Але насправді будь-яка власна справа це нелегко, і такий бізнес у тому числі,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Вирощування равликів
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Равликова ферма у Запорізькій області

Читати також: Не те місце, не той час: чому кав’ярня «2056» зачинила свої двері для запоріжців

Не лише поливати й годувати: як вирощувати їстівних равликів

Нині равликова ферма – єдина у Запорізькій області. Окрім самого подружжя засновників до справи залучені і їхні родичі. Щоб виростити равликів, найактивніше доведеться попрацювати весною та восени, розповідає Олексій.

«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Годування равликів
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Равлики їдять моркву та зелень

У березні-квітні ми починаємо з пробудження маточного стада. Поливаємо їх водою, годуємо їх морквою, щоб вони швидше шукали собі партнерів. Після спарювання вони починають нести ікру, яку ми збираємо на малька. А те, що залишилось, промиваємо, засолюємо і продаємо вже готовий продукт. Малька пророщуємо. У травні, коли тепло, пересаджуємо їх в теплиці,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Мальок равлика (ікра)

Паралельно треба засіяти спеціальну траву, аби на початку літа висадити равликів на пасовища.

У серпні починаємо збирати маточне поголів’я, а потім збираємо основний врожай до кінця осені. Направду – тільки літній сезон можна дійсно назвати «справою для ледачих», бо треба лише поливати і годувати равликів. Восени ми їх переробляємо і зберігаємо, щоб взимку готувати їх до продажу,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Пасовище для равликів на фермі

Читати також: «Все можливо, було б бажання»: виклики, з якими запорізькі підприємиці зіткнулися у бізнесі

Чи є попит на равликову продукцію у Запоріжжі

«Стати на ноги» вийшло не одразу – замість запланованої тонни равликів вдалось виростити 300 кілограмів. Підприємці почали думати, що робити далі.

Зрозуміли, що якщо в Європі равликів якось споживають – значить є рецепти, як їх перероблювати і готувати. Дуже допоміг нам запорізький ресторатор Дмитро Добродій, він став першим клієнтом в сегменті B2B. А шеф-кухар його ресторану дав рекомендації, як вдосконалити рецептуру і запропонував ще декілька варіантів соусів, які ми ввели у наше меню,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.

Для продажу равликів подружжя створило сторінки у соцмережах. Так ферму Zap.Ravlik помітив організатор крафтових ярмарків у Запоріжжі Віктор Бабенко, який запросив їх на зимовий ярмарок. За два дні підприємці підготували страви та облаштували точку продажу,

Спочатку і самі крафтовики, і запоріжці з осторогою дивились на равликів. Питали «Це що? Каштани? Тістечка?». Коли чули, що це равлики, казали «Фу, ми таке їсти не будемо». Тоді ми вирішили провести безкоштовну дегустацію. До нас зібралася величенька черга і ми вирішили вже продавати равликів, буквально за кілька годин ми продали 2 кілограми,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Заморожені фаршировані равлики

На другий день ярмарку усю продукцію знову продали за кілька годин. Так родина Сорокіних зрозуміла, що цю справу треба продовжувати, й відкрила у Запоріжжі торгову точку. Однак наступного дня почалась повномасштабна війна.

Нас спонукали відкритись клієнти, які казали, що хочуть прийти і поїсти равликів не лише на ярмарках чи замовивши онлайн. Під час війни багато постійних клієнтів поїхало, але переселенці з Бердянська та Маріуполя приходили до нас і говорили, що равлики дають їм відчуття моря та дому, де вони вперше скуштували нашу продукцію,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Фаршировані равлики
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Приміщення, де готують фаршированих равликів

Восени 2022 року, коли Запоріжжя активно обстрілювали, багато містян виїхали, тож продажі впали. Одна з ворожих атак прийшлася на будинок, поруч із яким розташована торгова точка Zap.Ravlik.

Тоді нас трохи підтримували партнери HoReCa, робили у нас замовлення. Під час війни, до речі, ресторани почали більше купувати, ніж магазини. Аби у нас було більше клієнтів влітку ми продаємо морозиво, взимку – глінтвейн. Також додали до меню «зрозумілі» страви, такі як хот-доги,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Торгова точка Zap.Ravlik, яку відкрили у Запоріжжі

Читати також: Що таке «Клуб білого бізнесу» та хто до нього входить?

У планах – розширити ферму й відкрити ще один заклад

Аби мати змогу займатись улюбленою справою у важкі часи, родина подається на гранти та бере участь у різноманітних навчаннях. Також Zap.Ravlik входить до запорізького ком’юніті бізнесменів «СвоєРідне», де підприємці підтримують і рекламують одне одного, підвищуючи продажі.

Навчання допомагають дізнатись більше про бізнес-процеси. З грантами важче. Ми отримували їх, але цього недостатньо для того, що ми запланували. Подібні програми дуже потрібні. Це допомагає працювати, платити податки. Бо якщо цього не робити – економіка просяде і не буде ні перемоги, ні бізнесу,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
«Бізнес для лінивих» чи кропітка праця: як у Запоріжжі вирощують і заробляють на равликах. ФОТО
Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik

Олексій ділиться, що у планах – розширити ферму, щоб люди додавали її у свої туристичні маршрути. 

Ми не можемо жити одним днем. По-перше, ми маємо планувати нашу роботу, бо вирощування равликів займає певний час. По-друге, якщо не розвиватися, а просто стояти на місці, то це може привести до закриття справи. Тому зараз наш пріоритет – розширення ферми. Плануємо відкрити ще один заклад, там також будуть равлики, але загалом – специфіка трохи інша,

Олексій Сорокін, співзасновник равликової ферми Zap.Ravlik.
Завантажити ще...